Huwelijksaanzoek in de Schotse Hooglanden

Huwelijksaanzoek in de Schotse Hooglanden

De ontmoeting

Menno en ik kenden elkaar al een tijdje voordat we een relatie kregen. We studeerden allebei aan hogeschool Viaa Zwolle. In juni 2015 was ik geslaagd voor de pabo, Feest! Tijdens de diplomering mocht ik zingen, de gitarist die ze hadden geregeld was Menno. Om het een en ander te overleggen deelden we nummers uit. Al snel gingen onze gesprekken op Whatsapp niet alleen meer over de dIplomering. 1 juli 2016 was het dan zo ver.. Overdag voelde ik de spanning, maar kwam dat omdat ik moest zingen of omdat ik door begon te krijgen dat ik Menno misschien wel een ietsje pietsje leuk was gaan vinden.

Huwelijksaanzoek in de Schotse Hooglanden foto 1

Huwelijksaanzoek in de Schotse Hooglanden foto 1

Huwelijksaanzoek in de Schotse Hooglanden

Daar zat hij dan. Op één knie en half in het donker. Vlak daarvoor waren we laat in de middag aangekomen in het plaatsje Inverness in Schotland. De autorit bracht ons langs schattige plaatjes als ‘Killiecrankie’, waar we wilde zalm zagen springen in het water. Eenmaal aangekomen bij ons Airbnb-adres, zetelden we ons voor het gehuurde hippiebusje. Aan de voortent van de bus hing een slinger met lampjes. Het werd al donker, maar het was een ongewoon warme septemberavond voor schotse begrippen. We konden dus heerlijk buiten blijven zitten. Roy stak wat kaarsjes aan en schonk voor ons beiden een glas wijn in. De wijn had Roy gescoord bij een supermarkt waar we ’s middags een paar boodschappen hadden gehaald. Buiten rook het naar hout en nat gras. En de lucht was helder, waardoor we een geweldig uitzicht hadden op de volle maan. ‘Zet anders een mooi muziekje op,’ opperde ik (nog niet wetende dat deze muziek goed uitkwam voor Roy’s plannetje). Mijn lief scrolde langs wat liederen in zijn telefoon en koos voor ‘Roses on a breeze’ van Bear’s Den.

Huwelijksaanzoek in de Schotse Hooglanden foto 3

Hij keek op van zijn telefoon en vroeg: ‘Wil je met me dansen?’ Hij verraste me met deze vraag. ‘Ik weet niet meer precies hoe je moet schuifelen hoor,’ zei ik een beetje verlegen. ‘Het is zo lang geleden dat ik dat heb gedaan.’ Precies naast een grote boom vielen enkele lichtstralen van de maan. Dat vonden we beiden een goede dansplek. ‘Volgens mij moet het zo,’ antwoordde Roy en hij pakte mij bij mijn middel vast. Een paar minuten bleven we zo dansen. Zijn stem sloeg een klein beetje over toen hij begon te vertellen hoeveel hij van mij hield. Hmm, het verhaal begon toen toch wel echt verdacht veel op een huwelijksaanzoek te lijken. Na zijn liefdesbetoog, zakte hij door zijn knieën en haalde een doosje tevoorschijn. Ik wist niet goed een houding te geven en ben toen ook maar gaan hurken. Op zijn knieën vroeg Roy of ik zijn vrouw wilde worden. Daar hoefde ik geen nachtje over te slapen. Ik zei: ‘Ja, dat wil ik!’ en Roy klapte op dat moment zo het doosje weer dicht. ‘Ho, ho, ik wil de ring wel zien!’ riep ik.

Mijn verloofde ging in een stoel zitten en ik kroop bij hem op schoot. Bij het licht van een kaarsje schoof hij de ring om mijn vinger. Zijn oma, moeder en zusje had hij gevraagd om met hem op zoek te gaan naar de juiste ring. Met drie generaties gingen ze op ringenjacht. Maar drie generaties is ook: drie verschillende smaken. Roy wilde bovendien een ring met fair trade goud kopen. Hij is toen met zijn zusje naar Nadine Kieft gegaan, een goudsmid die werkt met fair trade goud. In het atelier van Nadine zag Roy één ring en dacht: ja, dat is de ring voor Judit. Een gouden ring met een groene peridot. Een goede keuze, want ik ben er onwijs blij mee! Als ik naar het groene peridot kijk, denk ik terug aan Schotland en hoe mijn lief daar ietwat verlegen op zijn knieën zat. Of 15 september 2017 (onze trouwdatum) net zo’n mooie avond wordt als die warme septemberavond in de Schotse Highlands? Ik geloof van wel. Maar eigenlijk kan het me niet zoveel schelen, ik ga trouwen met die blonde hunk uit de klas van mijn beste vriendin, woehoe! Een huwelijksaanzoek in de Schotse Hooglanden!

En nu de ring…

Mijn verlovingsring is een gouden ring van Fair Trade Engels goud met een groene peridot. Ik koop zelf alleen Fair Trade kleding en Roy had dus ook speciaal gezocht naar een ‘eerlijke’ ring. superlief!

Verlovingsring-Judit-roy

Credits

Juwelier: Nadine Kieft Jewelry

 

Adsense

Deel jullie unieke verhaal met foto's en ontvang een eigen pagina!